Prilikom planiranja jednodnevne, 368 kilometara duge, biciklističke ture preko cijele Slovenije, najveća mi je briga bila kako osigurati dovoljnu količinu energije tijekom cijelog dana. Što jesti, svakih koliko sati i u kojim količinama?
Povezala sam se sa stručnjakom za prehranu ekstremnih sportaša, koji me uvjerio receptom za potpuno prirodne i ukusne energetske pločice, koje sam napravila dan prije ture.
Sastojci za oko 20 energetskih pločica:
-
3 vrlo zrele banane
-
1,2 šalice zobenih pahuljica
-
0,5 šalice miješanog suhog voća Medex (ja sam koristila
-
Bio aroniju, Bio brusnice, Bio goji jagode i Bio inka bobice)
-
0,3 šalice lanenih sjemenki
-
0,3 šalice sjemenki bundeve
-
0,3 šalice mljevenih oraha
-
0,3 šalice mljevenih badema
-
Prstohvat soli
-
Cimet po ukusu
-
Čajna žličica ekstrakta vanilije
-
2 žlice meda
Trebamo i:
Posudu i papir za pečenje
Vrijeme pečenja:
25-30 min na 170°C
Kako pripremimo energetske pločice koje pružaju dovoljno energije?
- Recept je nadasve jednostavan jer se svi sastojci međusobno promiješaju u ukusnu energetsku smjesu
- Prvo izmiksajte banane u blenderu u glatku smjesu. Umiješajte zobene pahuljice, orašaste plodove i suho voće, dodajte cimet, prstohvat soli i med po ukusu. Sastojke dobro izmiješajte u jednoličnu masu i stavite u posudu na papir za pečenje. Pecite oko pola sata na 170°C da pločice dobiju lijepu smeđu koricu
- Pričekamo 15 minuta da se masa ohladi pa je razrežemo na pločice.
Mali trikovi:
- Orašaste plodove i suho voće usitnite u blenderu jer se tako smjesa lakše spaja i sprječava raspadanje pločica.
- Svaku pločicu zasebno zamotajte u aluminijsku foliju kako biste ih lakše prevozili na biciklu. Ovo je također praktično ako ne želite gubiti vrijeme na zaustavljanje, jer ih možete pojesti i tijekom vožnje.