Recept je prožet lakoćom. Ne koristimo bijelo brašno, niti zaslađujemo šećerom. Kako je slatkoća ipak bitna, koristimo prirodni zaslađivač Eritritol. Intenzitet slatkoće je dvije trećine onog bijelog šećera. Drugim riječima, žlica i pol eritritola zamjenjuje žlicu šećera.
Sastojci za 10 komada pite:
Podloga
-
200 g bademovog brašna
-
50 g mljevenih lješnjaka
-
50 g maslaca
-
1 jaje
-
40 g eritritola
Preljev od kave
-
2 dcl slatkog vrhnja
- 200 g čokolade
- 3 žlice instant kave
Kremasto punjenje
-
400 g sira mascarpone
-
4 dcl slatkog vrhnja
-
0,3 dcl brandya
-
100 g eritritola
Priprema:
Vrijeme pripreme: 50 minuta
-
- Pomiješajte sve sastojke za podlogu.
- Ravnomjerno rasporedite u kalup za pite promjera 24 cm.
- Pecite 25-30 minuta na 175°C.
- Preljev od kave se priprema tako da se vrhnje zagrije i u njemu otopi čokolada, doda se instant kava i dobro promiješa.
- Zatim pričekajte da se malo ohladi.
- Kremasto punjenje se priprema tako da se u vrhnju otopi eritritol, a zatim se doda mascarpone i brandy. Zatim dobro promiješajte.
- Izvadite podlogu za pite iz pećnice i pričekajte da se malo ohladi.
- Prelijte ju preljevom od kave i pričekajte da se malo ohladi.
- Premažite kremastim punjenjem, pospite kakaom u prahu i po vrhu ukrasite naribanom čokoladom.
- Čuvajte u hladnjaku i poslužite ohlađeno.
Dobar tek!
Preporučujemo
U knjizi Seksi laki deserti pronaći ćete izbor od 40 slasnih recepata za pripremu deserta bez dodanog šećera i bijelog brašna.
Više recepata možete pronaći i na internetskim stranicama www.SKETA.si i www.PRESNO.si.
Ljubitelje kulinarskih televizijskih emisija razveselit će i vijest da će Sašo uskoro nastupati u emisiji MasterChef Slovenija na POP TV-u.