Bol i peckanje u grlu: kako ga se riješiti i izbjeći

Bol i peckanje u grlu: kako ga se riješiti i izbjeći

1. rujna 2022.
Vrijeme za čitanje: 12 min
Bol i peckanje u grlu: kako ga se riješiti i izbjeći
Svi znamo taj pakleni osjećaj kad vas proguta vatra. Peče, grebe i peče u grlu i ždrijelu. Teško je progutati i samu slinu, a kamoli hranu, jer svakim gutljajem bol je sve izraženija i nepodnošljivija. Upalu grla i ždrijela često prate prateći simptomi: hrkanje i kihanje, začepljen nos, promuklost, kašalj, povišena temperatura i opća slabost. Pročitajte što mogu značiti grlobolje, kako ih se lako riješiti i bez odlaska liječnika te kako ih spriječiti.
Najčešći uzroci boli i peckanja u grlu
bolece grlo

Presuh zrak u spavaćoj sobi

Pogotovo u zimskim mjesecima često se događa da se ujutro probudimo s bolnim grlom. Jer grijanja, zrak u sobama je često presuh, osobito ako iz ovog ili onog razloga noću dišemo uglavnom na usta. Pomaže, makar malo noću smanjiti zagrijavanje i osigurati više vlage u zraku – može uz pomoć ovlaživač zraka, ali možete i s posuda s vodom ili mokri ručnici na radijatoru. Sobne biljke također pomažu povećati vlažnost zraka u prostoriji.

Alergijski rinitis

Alergijska upala sluznice uzrokovana je inhalacijskim alergenima. Najčešće se radi o preosjetljivosti na pelud, grinje, plijesni i životinjske alergene. Kihanje, svrbež i vodenasti iscjedak iz nosa također mogu biti popraćeni bolovima u grlu i ždrijelu, a ponekad i osjećajem knedle u grlu, nadražajnim kašljem i svrbežom očnih spojnica. Ove vrste problema mogu se ukloniti prestankom izlaganja alergenu i korištenjem antihistaminika.

Laringofaringealni refluks

To je protok želučanog sadržaja u ždrijelo i grlo. Želučana kiselina, probavni enzimi i žuč uzrokuju oštećenje sluznice ždrijela i grla, što se osjeća kao iritacija, bol i nelagoda. Možemo osjetiti stezanje u grlu, bolove u grlu i ždrijelu, kiseli okus u ustima, može se javiti kašalj i otežano disanje. Ova vrsta upale može se izliječiti lijekovima za regulaciju želučane kiseline.

Upala grla ili laringitis

Najčešći uzrok grlobolje je virusna infekcija gornjeg dišnog trakta, primjerice u slučaju napada. Upala grla također može biti popraćena bronhitis, upala pluća, gripa, covid-19 ili druga infekcija gornjih dišnih puteva. Pretjerano pričanje ili udisanje nadražujućih tvari također može uzrokovati kratkotrajnu (akutnu) ili dugotrajnu (kroničnu) upalu grla.
U pravilu, najuočljiviji simptom je upaljeno grlo promjena glasa (promuklost) ili ostajemo uopće bez glasa. Škaklja nas u grlu, osjećamo da je grlo hrapavo, stalno moramo čistiti grlo. Mogu se pojaviti i kod težih infekcija groznica, malaksalost, bol pri gutanju i peckanje u grlu.

Upala grla ili faringitis

Izazivaju upalu grla virusi, ali i često bakterije. Može se javiti u sklopu virusnih infekcija kao npr prehladom, gripom, covidom-19 ili infektivnom mononukleozom ili bakterijskom, najčešće streptokoknom infekcijom (anginom).

Kako razlikovati virusnu infekciju od bakterijske?

Znakovi bolesti – grlobolja i bol pri gutanju – isti su i za virusne i za bakterijske infekcije. U oba slučaja sluznica koja prekriva ždrijelo je više ili manje upaljena, ali može biti i prekrivena bjelkastim naslagama ili gnojnim iscjetkom. Povišena tjelesna temperatura, povećani limfni čvorovi na vratu i povećan broj bijelih krvnih zrnaca u krvi karakteristični su i za virusnu i za bakterijsku upalu ždrijela, ali su znakovi obično izraženiji kod bakterijske upale.
 
Antibiotici ne pomažu kod virusne infekcije. Liječnik ih propisuje ako laboratorijske pretrage potvrde bakterijsko podrijetlo bolesti. Za streptokokni faringitis liječnik obično propisuje penicilin, eritromicin ili neki drugi antibiotik, izliječiti infekciju i spriječiti komplikacije. Bez posjeta liječniku ili laboratorijske pretrage teško je definitivno znati radi li se o virusnoj ili bakterijskoj bolesti. Načelno se smatra da istovremena pojava curenja nosa, kašlja i blago povišene tjelesne temperature ukazuje na virozu.

VIRUSNA INFEKCIJA
  • Obično nema gnojnog iscjetka u grlu
  • Normalna ili blago povišena tjelesna temperatura
  • Normalni ili blago povećani limfni čvorovi
  • Bris grla negativan na streptokoke
  • Antibiotik ne pomaže
  • Česti kašalj
  • Obično nema bijelih mrlja ili gnojnih čepova
BAKTERIJSKA INFEKCIJA
  • Često s gnojnim iscjetkom u grlu
  • Lagano ili umjereno povišena tjelesna temperatura
  • Lagano do umjereno povećani limfni čvorovi
  • Bris grla pozitivan na streptokoke
  • Potreban antibiotik
  • Obično nema kašlja
  • Crvenilo nepca s bijelim oblogama ili gnojnim čepovima
Kako spriječiti upalu grla i ždrijela?
  • Sustavnim uzimanjem jačamo imunološki sustav Zaštita od propolisa APF® 50 na bazi alkohola ili Zaštita od propolisa APF® 30 na bazi vode.
  • Također dezinficiramo usnu šupljinu - super je za to Zaštita od propolisa APF® 30 u spreju.
  • Pastile uvijek imamo pri ruci Propolis forte ili Propolis bomboni.
  • Temeljito operite ruke (najmanje 20 sekundi), osobito prije jela ili kad kišete ili kašljete. Ako nemamo mogućnosti oprati ruke, koristimo dezinfekcijsko sredstvo ili dezinfekcijske maramice.
  • Izbjegavamo korištenje čaša, šalica, boca i pribora za jelo.
  • Redovito dezinficiramo mobitele, kvake, prekidače i daljinske upravljače.
  • Izbjegavamo bliži kontakt s osobama koje pokazuju simptome bolesti.
  • Kašljemo i kišemo u rupčić koji bacimo i operemo/dezinficiramo ruke ili lakat.
Kućni lijekovi za upalu grla i ždrijela
skodelica_caj
1. Puno tekućine

Konzumacijom tekućine ovlažimo sluznicu, zbog čega se bol smanjuje. Osim toga, dovoljnim unosom tekućine organizam se lakše bori protiv bolesti.

2. Topla juha ili varivo

Topla juha ugodno vlaži grlo ako posolimo malo više nego inače, ali i to pomaže smanjiti upalu. Uz iznimku soli, kod upale grla bolje je izbjegavati jake začine i jesti mekanu, mlaku hranu te dosta voća i povrća.

3. Med

Med je oduvijek bio popularan i učinkovit prirodni lijek jer djeluje protuupalno i antimikrobno. Štiti grlo blagotvornim slojem i ubrzava proces ozdravljenja. Odličan je izbor za bolno grlo čaj s medom, ali čaj ne smije biti prevruć. Osim važnih mineralnih tvari i flavonoida koji djeluju antimikrobno, med sadrži i posebne pčelinji enzim osjetljiv na temperaturu, koji kada se razrijedi vodom (ili čajem) počinje proizvoditi male količine prirodnog antimikrobne tvarivodikovog peroksida. Mješavina meda i toplog čaja ili mlake vode može se piti nekoliko puta dnevno.

4. Slana voda

Mnogi se ljudi zaklinju u grgljanje slane otopine za smirivanje upale, smanjuje oticanje sluznice i sprječava razvoj određenih vrsta bakterija. U otprilike dva decilitra vode pomiješajte najviše pola žličice soli. Tekućina ne smije biti previše slana jer može dodatno isušiti grlo. Grgljamo svaki sat ili svaka dva sata po 30 sekundi, ali nemojte progutati otopinu.

5. Jabučni ocat

Još je grčki liječnik Hipokrat preporučivao jabučni ocat za liječenje upale grla. U dva decilitra mlake ili tople vode pomiješajte žlicu jabučnog octa i žlicu meda. Grgljajte i progutajte.

6. Limun

Kaže se da limun pomaže kod upale grla jer razrjeđuju sluz i ublažavaju bol. Naravno, sadrže i puno vitamina C koji nam pomaže da lakše prebrodimo infekciju ili se izborimo s upalom. Malo sok od limuna pomiješajte u čaši mlake vode i popijte. Možete i naribati u mješavinu vode i limunovog soka đumbir, dodamo  malo med a dobivamo još djelotvorniji i ukusniji ljekoviti napitak.

7. Kadulja

Kadulja se koristi u upale i bolesti usne šupljine i ždrijela u obliku ispiranja i grgljanja. Pola čajne žličice na šalicu vode priprema se kao infuz koji poklopljeno odstoji 5 minuta.

8. Kamilica

Čaj od kamilice odličan je za vlaženje suhog grla kada ste prehlađeni, a također smiruje upalu. Dodamo li mu žličicu meda, bit će još blagotvorniji.

Oblozi za upalu grla
1. Svježi sir

Razmažite nekoliko žlica svježeg sira sobne temperature između dva komada papirnatog ručnika i stavite na upaljeno grlo. Preko toga zavežite ručnik ili kuhinjsku krpu. Ostavite oblog na vratu dok se skuta ne osuši, što može potrajati nekoliko sati.

2. Vruća voda

Pamučnu krpu ili ručnik namočite u mlaku vodu, ocijedite i omotajte oko vrata, a preko toga vuneni šal. Ostavimo oko vrata pola sata.

3. Ocat

Učinite kao gore, osim što smo dodali malo jabučnog octa u mlaku vodu.

4. Krumpir

Skuhati 5 krumpira u kalupima i zgnječiti ih oklagijom.Stavite toplu oblogu na vrat, omotati šalom i ostaviti pola sata do sat vremena.

Propolis – prirodni "antibiotik" za upalu i grlobolju

Najbolje što možeš liječiti bolno, žarko i upaljeno grlo, pa je propolis. Radi antimikrobno i protuupalno te potiče zacjeljivanje i regeneraciju sluznice. Antimikrobno djelovanje propolisa protiv bakterija, virusa i gljivica već postoji više od tisuću stručnih publikacija. Propolis se sastoji od više od tri stotine različitih spojeva, od kojih su najvažniji flavonoidi. Količina flavonoida u propolisu uvelike ovisi o godišnja doba i mjesta pčelinje paše.

Propolis proizvode pčele iz prirodne smole, koje izlučuje drveće kao dio svog obrambenog sustava. Ove smole se miješaju sa vosak i enzime, za zaštitu košnice. Njime dezinficiraju unutarnje površine košnice, začepljuju pukotine i otvore te balzamiraju uljeze, kako bi se spriječilo širenje štetnih mikroorganizama. Propolis u košnici također isparava i time stvara prirodnu zaštitu koja omogućuje zdrav razvoj i život pčelinjih zajednica.

Fotka_Lifestyle_Propolis_450x450
40 % kraće trajanje simptoma

Propolis u spreju s koncentracijom bioflavonoida 15 mg/ml prema rezultatima kliničkih istraživanja pomaže skratiti trajanje simptoma infekcije gornjih dišnih puteva za čak 40%, kao što su bolno i upaljeno grlo i ždrijelo te promuklost. Što 80 % narod nakon upotrebe spreja nakon 3 dana nije imao više simptoma.

Graf-vneto-grlo-450x450px
Graf-hripavost-450x450px
Graf-oteklina-in-pordelost-450x450px
Graf-izrazen-vsaj-en-simptom-450x450px
Antivirusno i protuupalno djelovanje propolisa

Analize su pokazale da ima dosta flavonoida iz propolis sposobnost vezanje na virusne proteine, što vjerojatno pridonosi antivirusnom djelovanju. U neobjavljenoj studiji utvrđeno je da propolis s koncentracijom bioflavonoida od 15 mg/ml nakon 5 minuta kontakta uništava više od 90% virusa. Svakodnevnom uporabom propolis spreja u usnoj šupljini možemo smanjiti rizik od infekcije virusima, pa tako i koronavirusom.
Osim antivirusnog djelovanja propolis pomaže ojačati imunološki sustav, ali ima i snažno protuupalno djelovanje jer povećava protuupalni stanični odgovor i stimulira imunološke stanice, koji uklanjaju viruse i zaražene stanice.

Propolis u kapima, spreju ili otopini
Propolis-tabela-900-px-pokon_na

Najčešći izbor kada ga se želimo riješiti bolno i upaljeno grlo, je propolis u spreju, jer omogućuje jednostavno i precizno nanošenje na mjesto upale. U akutnoj fazi pošteno ublažava simptome i skraćuje trajanje simptoma. Ali možemo se i odlučiti kapi ili otopina, koja se grglja ili izmjeri u bilo koju tekućinu, prelije na žlicu meda ili šećera i konzumira.

Propolis na bazi alkohola ili vode

Propolis načelno je dosta slabo topljiv u vodi, zbog čega je većina otopina ili tinktura i sprejeva za oralnu primjenu u obliku alkoholne otopine. U slučaju grlobolja ili oralna infekcija ali jesu alkoholne otopine manje prikladne, jer mogu dodatno iritirati već upaljenu sluznicu. Oni su prikladniji propolis na bazi vode, koji su također namijenjeni svima koji ne smiju ili ne žele piti alkohol (djeca, trudnice, dojilje...). Osim propolisa na bazi vode ne nadražuje sluznicu, također ne ostavlja mrlje na zubnoj caklini i je odličan ukus, koja prikriva svoju poznatu gorčinu.

Propolis načelno je dosta slabo topljiv u vodi, zbog čega je većina otopina ili tinktura i sprejeva za oralnu primjenu u obliku alkoholne otopine. U slučaju grlobolja ili oralna infekcija ali jesu alkoholne otopine manje prikladne, jer mogu dodatno iritirati već upaljenu sluznicu. Oni su prikladniji propolis na bazi vode, koji su također namijenjeni svima koji ne smiju ili ne žele piti alkohol (djeca, trudnice, dojilje...). Osim propolisa na bazi vode ne nadražuje sluznicu, također ne ostavlja mrlje na zubnoj caklini i je odličan ukus, koja prikriva svoju poznatu gorčinu.

Nije svaki propolis jednako učinkovit

Najvažniji sastojak propolisa tako da su flavonoidi. Ako želimo izračunati učinke propolisa, potvrđeno u kliničkim istraživanjima, moramo odabrati propolis sa zajamčenim sadržajem flavonoida i se pridržavati se dnevnih doza.

Čvrstoća i kvaliteta proizvoda označena faktorom APF®
APF15-450x450px
APF30-450x450px
APF50-450x450px

U Medexu u svojim proizvodima koristimo samo standardiziran propolis (standardizacija sirovine i gotovog proizvoda), označen sa ja APF® faktor (aktivni flavonoidi propolisa). Ovaj faktor točno govori kolika je koncentracija flavonoida iz propolisa u proizvodu. APF® 15 pa znači da ga ima najmanje u mililitru 15 mg flavonoida, APF® 50 dobro, da je u mililitru 50 mg flavonoida. A zašto je standardizacija važna? Budući da omogućuje precizno određivanje dnevnih doza, potvrđenih kliničkim studijama, te osigurava visoku kvalitetu i ponovljiv učinak.

Propolis defense – najjači propolis na tržištu

Medexov Propolis obrana je trenutno najjači propolis na tržištu: s najvećim zajamčenim udjelom flavonoida, tj. i s najvećim snaga, kvaliteta i učinkovitost.

  • trenutno najjači propolis sprej na tržištu
  • koncentracija flavonoida je najmanje 30 mg/ml

  • preporučene dnevne doze prilagođene su nalazima kliničkih studija

  • 100% prirodan, bez konzervansa

Tinktura ili otopina kapaljke Propolis defend APF® 50 na bazi alkohola

  • trenutno najjača tinktura s propolisom na tržištu
  • s kapaljkom za lakše doziranje

  • koncentracija flavonoida je najmanje 50 mg/ml

  • 100% prirodan, bez konzervansa

  • propolis na bazi vode sa snagom klasičnog alkoholnog propolisa
  • s kapaljkom za lakše doziranje

  • koncentracija flavonoida je najmanje 30 mg/ml

  • 100% prirodan, bez konzervansa